AAFM’ers oog in oog met smeltende poolkap Mireille Dingelstad en Leonard van der Laken op de Noordpool voor '2 Graden Challenge'

02 MEI 2017

Bijna nergens op aarde is het effect van klimaatverandering zo duidelijk zichtbaar als op de Noordpool. En daarom moet een groep van 66 Nederlandse topmanagers dit zien, moet klimaatjournaliste en poolreizigster Bernice Notenboom gedacht hebben. Want als je het met eigen ogen ziet, kun je niet anders dan in actie komen. Ook Mireille Dingelstad en Leonard van der Laken van AAFM Facility Management zijn mee op expeditie om de gevolgen van de opwarming van de aarde te aanschouwen daar waar ze het meest zichtbaar zijn.

Een groep van 66 topmannen en –vrouwen uit het Nederlandse bedrijfsleven zijn deze week aan boord van de ‘Rembrandt van Rijn’, een grote driemaster die van Longyearbyen naar Kongsfjord (Spitsbergen) vaart. Op deze manier krijgen zij met eigen ogen te zien wat de gevolgen zijn van de opwarming van de aarde. Notenboom hoopt zo het bedrijfsleven zover te krijgen dat ze meer gaan doen om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen te beperken. De grootste vervuiler is vastgoed, dat in Nederland goed is voor zo’n 40 procent van de totale uitstoot.

Aan boord zijn ook Mireille Dingelstad, MVO Manager en Leonard van der Laken, Directeur Vastgoedbeheer van AAFM. Samen met CFP Green Buildings zullen zij de aanwezigen meenemen in de mogelijkheden voor het verduurzamen van vastgoed. CFP beschikt over de kennis en software om vastgoed te scannen op CO2-uitstoot en stelt plannen op om een gewenste reductie te behalen. AAFM is de aangewezen partij om deze plannen vervolgens voor een klant door te rekenen en een meerjarenplanning op te stellen, om het beoogde resultaat binnen de gestelde termijn te behalen. Bovendien heeft AAFM de contacten met specialistische leveranciers die de benodigde maatregelen voor de klant kunnen uitvoeren. 

Het programma

Vandaag staat een bezoek gepland aan het Svalbard Satellite Station (SvalSat). SvalSat is het meest gunstig gelegen station in de wereld voor het beheren van satellieten. Door de extreem noordelijke ligging en nabijheid van de Noordpool kan dit station data ontvangen van alle 14 satellieten die in banen om de aarde draaien. Iedere 100 minuten worden er beelden van het Arctische gebied ontvangen en geeft het bijna realtime informatie, zonder zelf op de Noordpool te hoeven zijn. Via een glasvezelkabel wordt de data naar Noorwegen gestuurd en verder verspreid. Satelliet communicatie gaat in de toekomst een cruciale rol spelen om klimaatverandering in het Arctische gebied sneller en beter te begrijpen. 

Vervolgens vaart het gezelschap naar Kongsfjord, een belangrijke locatie voor Arctisch onderzoek. Traditioneel mengt het koude water van de Arctische zee hier met het warmere water van de Atlantische Oceaan. Samen met het zoetwater van de gletsjers en rivieren is dit gebied een interessant laboratorium voor wetenschappers. Fjorden zijn klimaat indicatoren en reageren op de grote Arctische veranderingen. Het gebrek aan zeeijs in Kongsfjord en de warme oceaan temperaturen van de afgelopen jaren hebben de biodiversiteit van dit gebied nu al drastisch veranderd. De tocht wordt afgesloten met een bezoek aan Blomstrandeiland en het vaste land waar begin deze eeuw nog de Blomstrandgletsjer lag. 

2 Graden Challenge

Bernice Notenboom vertrok in april 2017 op expeditie naar de Noordpool om aandacht te vragen voor de noodzaak van CO2-reductie. Een symbolische tocht die in het teken stond van het 2 graden Klimaatakkoord van Parijs. Vanwege de snelle achteruitgang van het Arctisch zee-ijs is dit mogelijk de laatste keer dat een dergelijke expeditie kan worden gehouden. Op 18 april bereikte Notenboom, samen met haar team, na een expeditie van vijftien dagen de geografische Noordpool. Ze is tevreden over de expeditie, maar bezorgd om de staat van het Noordpoolijs. “Veel oud ijs is verdwenen, we zien vooral eenjarig ijs. Er is meer sneeuw, dat eerder smelt dan ijs. Ook het ijs verdwijnt daardoor in een gevaarlijk tempo.”